משלוח חינם לנקודת איסוף ברכישה מעל 300 ש"ח

למה סבון טבעי צריך זמן הבשלה?

פורסם ע"י Sharona Rapaport בתאריך

אם אתם מכינים סבונים בעצמכם בטח כבר ידעתם שסבון טבעי שעשוי משמנים וסודה קאוסטית מצריך הבשלה של לפחות 4-6 שבועות (סבון משמן זית בלבד מצריך הבשלה אפילו של 6 חודשים!)

לפעמים זה קצת מתסכל שיש צורך בהמתנה כל כך ארוכה עד שניתן להשתמש סבון, אז למה בכלל צריך לחכות כל כך הרבה זמן עד שכדאי להשתמש בו?



יש כמה סיבות חשובות לזה:

1. תהליך הפיכת השמן לסבון צריך להסתיים

במפגש של השמנים עם תערובת הסודה הקאוסטית נוצרת תגובה כימית, הסבוניפיקציה, בה חומצות השומן הופכות למולקולות סבון. התהליך הזה, בשיטה הקרה אורך, בין 24- 48 שעות ובשיטה החמה כמה שעות.
בשיטה הקרה 48 שעות לאחר הכנת הסבון 95-99% מהשמנים הפכו לסבון, עדיין חשוב מאוד לאפשר לאחוזים הסודה הקאוסטית הנותרת לסיים את התהליך.
בשיטה החמה תהליך הפיכת השמן לסבון אורך פחות זמן וכשמסיימים את תהליך הכנת הסבון כל הסודה הקאוסטית והשמנים התחברו כבר והפכו לסבון.
בשתי השיטות הסבון בטוח לשימוש זמן קצר לאחר הכנתו, לאחר סיום תהליך הסבוניפיקציה, אך עדיין יש להמתין את זמן ההבשלה המומלץ כדי לאפשר ל2 התהליכים הנוספים לקרות.

2. התאדות המים העודפים מהסבון

במהלך השבועות בהם הסבון מבשיל, עודפי המים בו מתאדים, הסבון מאבד ממשקלו, מתכווץ והסבון הופך קשה יותר.
כאשר כל עודפי המים מתאדים, הסבון יספיק לשימושים רבים יותר ולא יתמוסס לפני הזמן.
בסיום תהליך ההבשלה בהם המים מתאדים הסבון יאבד כ 50% ממשקל המים שנוספו לסבון בתהליך ההכנה שלו.


איך תדעו שתהליך התאדות המים הסתיים?
שקלו את הסבון פעם בשבוע, כאשר הסבון מפסיק לאבד ממשקלו -  הסבון מוכן לשימוש.

3. סיום תהליך הקריסטליזציה

נכון שאומרים שככל שממתינים יותר זמן הסבון משתבח כמו יין? בטח גם אתם הרגשתם את ההבדל בתחושה של הסבון לפני סיום ההבשלה שלו ולאחר סיום ההבשלה.
סבון בשל הוא סבון מקציף, קשה ומאוד נעים לעור, לעומת סבון צעיר שאינו מקציף, רך ולא נעים לעור.
מה קורה בזמן ההבשלה?
הקריסטליזציה הוא תהליך שלא ניתן לראות בעין או למדוד ולכן רוב הסבונאים נוטים להתעלם ממנו.
בזמן הבשלת הסבון מולקלות של סבון מסתדרים יחד במבנה מרחבי תלת מימדי – אלו הקריסטלים, הקריסטלים יכולים להיות גדולים או קטנים, ארוכים או קצרים והם יכולים להיווצר במגוון צורות.
מסביב לקריסטלים יש נוזלים שונים כמו מים, גליצרין, מולקולות בודדות של סבון והשמנים שלא הפכו לסבון.
למרות שאנחנו נוטים לחשוב שהסבון כולו מוצק ויבש, הוא למעשה שילוב יחודי של חלקים מוצקים ונוזליים יחד.

לאחר הכנת הסבון בזמן ההבשלה כשהסבון מכיל עדיין הרבה נוזלים, נוצרים קריסטלים מבולגנים של מולקלות סבון שבנויים ממגוון של חומצות שומן שונות ויש גם הרבה נוזלים, מולקולות של סבון וחומצות שומן בודדות שמקיפות את הקריסטלים.
חלק מחומצות השומן שמקיפות את הקריסטלים יהיו גם חומצות שומן שאינן מסיסות או מסיסות חלקית במים ולכן במידה ותשתמשו בסבון צעיר שלא עבר את תקופת ההבשלה, הוא לא יקציף או יקציף ממש מעט, יגמר מהר ויתן הרגשה לא נעימה על העור.
ככל שעובר הזמן המים העודפים מתאדים, מולקולות הסבון שנמצאו בחלק הנוזלי מתאחדות יחד ויוצרותת קריסטלים חדשים של סבון ואף מתווספות לקריסטלים שכבר היו קיימים ובכך נוצרים קריסטלים מסודרים של סבון שמכילים את כל הסוגים של חומצות השומן.
התהליך קורה לאט ובהדרגה, שבסופו יהיו בסבון שלכם קריסטלים של סבון שמורכבים ממולקולות של סבון מכל סוגי חומצות השומן באופן מאוזן ולא רק מסוג אחד של מולקולות סבון.

כשהסבון עובר את כל התהליכים תקבלו סבון איכותי, קשה, מנקה, בעל קצף עשיר, נעים לגוף ושאינו נגמר מהר.

להרשמה לסדנה 

 

לקריאת מאמרים נוספים

כל העובדות על סודה קאוסטית בסבון הטבעי

מה זה מחשבון סבון ולמה צריך אותו?

איך להכין סבון עם ריח שנשמר לאורך זמן?


שתף את הפוסט



← הפוסט הקודם הפוסט הבא →


4 תגובות

  • פוסט מעולה שרונה!
    תודה על המידע הרב שאת חולקת😊

    לילך רוקח בתאריך
  • מאמר מעולה ומעניין. תודה שאת חולקת איתנו את השפע שבך

    Nurit בתאריך
  • פוסט מעניין, תודה רבה!
    האם תהליך ההתקשות של מספר שבועות רלוונטי גם לשיטה חמה? הבנתי שרוב המים מתאבדים בתהליך הבישול… ובסגנון שיטה חמה אפשר להשתמש מייד.. או שהבנתי לא נכון?

    אנג'ל בתאריך
  • מאמר מעלף ומאוד מקצועי ! שרונה את המומחית שממנה תמיד אני לומדת ומתפתחת בייצור סבונים ! הרקע התיאורתי והמעשי שלך ברוקחות סבונים מרשים ביותר ✨✨✨

    עליא בתאריך

השאר תגובה

שים לב, תגובות חייבות להיות מאושרות לפני שיפורסמו.